Litovskej prezidentke Dalii Grybauskaite odovzali Cenu Karola Veľkého

09.05.2013 Celý región

Aachen (TASR) - Za významný prínos pre zjednotenie Európy odovzdali dnes v nemeckom Aachene Cenu Karola Veľkého za rok 2013 litovskej prezidentke Dalii Grybauskaite.
V zdôvodnení grémia, ktoré o cene rozhoduje, sa konštatuje, že ocenenie pre 57-ročnú političku je vyjadrením uznania "jej významným zásluhám o Európsku úniu a integráciu v oblasti Baltského mora".
Svojím prísnym úsporným programom vyviedla bývalá komisárka EÚ pre rozpočet Litvu z hospodárskej krízy a teraz ju napriek kríze vedie k členstvu v eurozóne, píše sa ďalej v zdôvodnení.
Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz vo svojom príhovore povedal, že Grybauskaite je výnimočná politička, ktorá slúži svojmu ľudu a zaslúžila sa o fungovanie Európskej únie. Cena Karola Veľkého je podľa Schulza určená aj litovskému národu, ktorý so vztýčenou hlavou a napriek mnohým útrapám zvládol ekonomickú krízu. Zároveň je vyjadrením uznania vývoju v Estónsku a Lotyšsku, ktoré sa tiež pozoruhodným spôsobom vyrovnávajú s dlhovou krízou a na ceste do EÚ prešli pozoruhodným vývojom.
Cena Karola Veľkého, presnejšie Medzinárodna cena Karola Veľkého mesta Aachen, je udeľovaná od roku 1950. Jej nositeľmi sú známe mená zo začiatku európskej integrácie ako Robert Schuman, Jean Monnet či Konrad Adenauer. Nositeľmi tejto ceny sú aj Winston Churchill, Henry Kissinger, Francois Mitterrand, Helmut Kohl, Václav Havel, Bill Cinton, Tony Blair, či Wolfgang Schäuble alebo Angela Merkelová.
 

Vyberte región